PÄRLISÜMBOOLIKA

Pärlid kuuluvad maailma populaarseimate kalliskivide hulka. Oma iluga on nad täiuslikud lisandid säravamatele kalliskividele. Pärlite silmapaistev elegants lubab neil aga ka üksi särada. Eriline välimus ja vesine päritolu on olnud inspiratsiooniks pärlisümboolika tekkimisele ja uuringutele läbi sajandite.

Esmakordselt registreeris pärlite ajalugu Hiina ajaloolane aastal 2206 e.m.a, kuid pärleid on hinnatud vääriskividena juba aastatuhandeid. Nii pärlitel kui ka teistel tuntud kalliskividel, nagu teemandid, smaragdid, rubiinid ja safiirid, on suur erinevus Kui viimased moodustuvad mineraalidena maa all, on pärlid orgaanilist päritolu. Need moodustuvad mitmetes magevee- ja soolaveega molluskites.

Mõne legendi järgi on valged pärlid jumalate valatud pisarad
Mõne legendi järgi on valged pärlid jumalate valatud pisarad

KUU JA VESI

Pärlid, eriti mageveesordid, võivad esineda mitmesuguse ebatavalise, kuid ilusa kujuga. Kreemikas- valged läikivad orbid (ld.k. orbis – ring), mida sagedamini leidub soolavee pärlite seas, on muutunud pärlimaailma idealiseeritud standardiks. Muidugi assotseerub see kuju tugevalt Kuuga.

Pole üllatav, et läbi ajaloo on paljud kultuurid seostanud pärleid just Kuuga. Neid seoseid tugevdab veelgi Kuu seotus vesise keskkonnaga, kus pärlid sünnivad.

Iidsete Veda tekstide järgi on pärl sündinud Maa vetest ja taevajõududest ning viljastatud välgusähvatusest. Pärleid peetakse Kuu tütardeks. Lääne kultuurides on pärlil astroloogilisi seoseid planeediga Veenus. Nii nagu pärlid, tuli ka armastuse jumalanna merelt.

Oma kuju tõttu on pärlitel veel üks vesine kooslus. Mõne legendi järgi on valged pärlid jumalate valatud pisarad. Üks legend näiteks ütleb, et pisarad, mida Eeva nuttis, kui ta Eedeni aiast välja pagendati, muutusid pärliteks.

RIKKUS

Tänapäeval on looduslikud pärlid äärmiselt haruldased. See suurendab nende väärtust märkimisväärselt. Looduslikes või tehistingimustes asuva täiusliku pärli otsimine on kestnud sajandeid. Tegelikult pärinevad tõendid pärlikasvatuse kohta vähemalt juba alates 13. sajandist eKr.

Pärlite haruldus ja väärtus aitasid kaasa tänapäeval kasutusel olevate levinud väljendite tekkele. Piibel ( Matteuse 7: 6)  manitseb „sigade ette pärlite loopimise” vastu, kus väärtuslikku raisatakse viljatutele ettevõtmistele. Me nimetame endiselt hinnalisi nõuandeid „tarkuse pärliks“. Aastatuhandeid oli pärleid väga raske leida ja korjata. Seega, kui on antud tarkust, hinnake seda nagu haruldast pärli.

KAS PÄRLID ON NAISELIKUD EHTED?

Pärli seosed Kuu ja Veenusega näivad tugevdavat populaarset arusaama, et see on naiselik ehe. Mineraloog George Kunz tegi oma 1913. aasta teoses „The Curious Lore of Precious Stones“ võrdluse teemanti ja pärli vahel:

Teemant on pärlile nii nagu päike kuule ja seega võiksime ühte nimetada “kuningas-pärliks” ja teist “kuninganna-pärliks”. Teemant on nagu vana rüütel – hiilgav ja vastupidav, kartmatuse ja võitmatuse sümbol; pärl on aga nagu auväärne daam – ehe ja ilus vaadata, tagasihoidlikkuse ja puhtuse sümbol.

Johannes Vermeer (1632-1675) Tütarlaps pärlkõrvarõngaga.

PÄRLID JA PRUUDID

See kooslus ei piirdu enam sadade aastate taguste rüütellike arusaamadega. Läänekultuurides seostatakse valget värvi endiselt süütuse ja puhtusega, mis omakorda on seotud pulmadega. Valgete kalliskividena jäävad pärlid pruutidele alati populaarseks kingituseks. Öeldakse isegi, et pärlid võivad äsja abiellunud pruute nutmast hoida. Veelgi enam, traditsioonilise juunikuu sünnikivina Lääne kultuurides, on pärlil veel selle idealiseeritud kuuga populaarne seos pulmade ja pruutidega. Aasias kannavad pruudid viljakuse sümbolina ka pärlikeesid.

Isegi tänapäeval, vaatamata turundustegevuse pingutustele, kannavad pärleid vaid naised, kuid mehed siiski harva. Ehkki pärlite seos konkreetsete naiselikkuse ideedega on meie kultuuripsüühikas tugevalt juurdunud, pole see olnud alati nii ja ega ei peagi olema. Iidsetel aegadel kandsid kuningad pärlikeesid rikkuse märgina.

VÄRVID JA LEGENDID

Vähesed kalliskivid on oma kuju ja värviga sama mitmekesised kui pärlid. Seega pole üllatav, et legende on inspireerinud ka muud värvi pärlid kui ainult valged.

Polüneesia pärimuse järgi tuli jumal Lono mööda vikerkaart alla printsessi juurde, kandes kingitusena kaasas musti pärleid. Mustad pärlid, oma ilusas sillerduses, kandsid endas kõiki vikerkaare värve.

Traditsiooniliselt armastavad hiinlased kuldseid pärleid, uskudes, et need toovad jõukust ja õnne. Hiina kunstiteosed kujutavad sageli draakoneid, kes hoiavad suus või küünistes kuldseid pärleid.

Draakon Hiina urnil

PÄRLID JA HIINA DRAAKONID

Üks varajane Hiina müüt räägib, et pärlid kukkusid taevast alla, kui draakonid pilvede vahel võitlesid. Teine müüt räägib, et pärlid tekkisid austrite poolt neelatud vihmapiiskadest. Iidses Hiina muistendis leidis poiss aga ühe imepärase pärli,  ta pani selle veidi riisi sisaldavasse purki ja järgmiseks päevaks oli purk täitunud riisiga. Naabrid avastasid selle ja üritasid selle ära varastada. Poiss neelas pärli selle kaitsmiseks alla ning selle tulemusena muutus ta draakoniks .

Pärlite loomulik kuju võimaldab neid hõlpsasti kasutada aksessuaarides

PÄRLISÜMBOOLIKA JA HINGE TEEKOND

Paljudes iidsetes Aasia kultuurides osutas pärlite sile terviklikkus ja näiliselt “maagiline” välimus nii madalates eluvormides nagu austrid jumalikkuse olemasolule. Pärl esindas hinge või vaimu teekonda täiuslikkuse suunas. Muistsetes matusetalitustes panid leinajad surnule pärlid suhu. Kuna pärlid sisaldasid ilmselt elu põhimõtteid, lootsid nad, et saavad surnuid abistada nende teekonnal igavikku. Leinajad kaunistasid ka matuseande ja riideid pärlitega. See pealtnäha rituaalne tegevus võis kunagi alata praktilise toiminguna. Pärlid olid esimeste materjalide hulgas, mida kasutati keede tegemisel. Nende loomulik kuju võimaldas neid hõlpsasti kasutada kaunistustes ja andis toredaid tulemusi.

KAS PÄRLID TOOVAD EBAÕNNE?

Pärlite loomulikust elupaigast (merekarbid on elusolendid) eemaldamisega seotud vägivald on andnud neile ebaõnne maine. Kuid enamik pärlite ebaõnnega seotud usust ulatub tagasi nende puhtuse ideaali juurde. Igasugused pärliehted, mille minevik on seotud pahatahtlikkuse või armukadedusega, loovad maine, mis toovad halba õnne neile, kellel on samad omadused. Kui pärleid kingitakse armastatud ning puhta südamega, sümboliseerib pärl alati puhtust, viljakust ja elutsükleid.

______________________________________________________________________________

Lühendatud ja tõlgitud kokkuvõte artiklist: https://www.gemsociety.org/article/history-legend-pearls-gems-yore/